Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

BLACKBIRD /Черно птиче/
от ДЕЙВИД ХАРОУЪР

ДЕЙВИД ХАРОУЪР е роден през 1966 г. в Единбург, Шотландия. В момента живее в Глазгоу. Критиците го сравняват с автори като Дейвид Мамет, Том Стопард, Мартин Макдона, но и често обръщат внимание на изключителното разнообразие от теми и форми, с които шотландският драматург изненадва театралните зрители с всеки свой нов текст.
“Моето "Черно птиче", споделя авторът, полетя за първи път през 2005 г. на Международния фестивал в Единбург. Една бира по-късно спектакълът вече се играеше в Олбъри Тиътър в лондонския Уест енд."
През 2007 г. пиесата беше номинирана за наградата "Лорънс Оливие" за драматургия, а аз дори не си направих труда да отида. Смятах, че нямам никакъв шанс и реших да си спестя наемането на фрак. Освен това беше неделя вечер, а аз обичам да прекарвам неделните си вечери в някой пъб. Когато разбрах, че съм бил награден, съжалих че не съм присъствал, но и така си прекарах добре."
ДЕЙВИД ХАРОУЪР, както и пиесата му “Blackbird” [Черно птиче] се представят за първи път в България на сцената на Театър 199 “Валентин Стойчев”.Когато бях в гимназията, в десети клас, при нас дойде нова, току-що завършила Университета преподавателка по литература. Другарката Петрова, както тогава я наричахме, беше млада, неопитна и прелестна, поруменяваше зад големите си очила когато се изправяше пред класа. В един от първите часове ни даде за домашно литературен въпрос: “Кой е виновен за трагично несъстоялата се любов между Евгени Онегин и Татяна Ларина?” За да спася съучениците си от писането на това домашно, в началото на следващия час станах по желание и започнах дълго и аргументирано да защитавам ту едната, ту другата теза. Настоявах да знам нейното мнение и когато тя се съгласеше, че Татяна е виновна за всичко, аз казвах: “А може би е виновен Онегин, защото…” и започвах да споря. Това продължи няколко учебни часа, преди тя да се разплаче и да ме изпрати при директора. Бях млад, самонадеян и безсърдечен. Наистина не помня какво съм си мислил тогава по въпроса. И дали съм се досещал, че той няма отговор.
Пиесата на Дейвид Хароуър също поставя морална дилема. “Има ли право човек да обича по единствения начин по който е способен да го прави?” И като всяка добра пиеса не дава отговори. А споделя болка. За това я харесвам и съм готов да поиграя на същата игра.”Кой е виновен – Татяна или Евгени?” Вече не съм млад и със сигурност знам, че въпросът няма отговор, но все повече ми се струва, че да обичаш значи да живееш или пък обратното.
Прости ми, другарко Петрова!

Борислав Чакринов

  • режисура: БОРИСЛАВ ЧАКРИНОВ
  • участват: МАРГИТА ГОШЕВА, ИВАН САВОВ и ДЖОРДЖИЯ КОНСТАНТИН
  • сценография: МАРИЯ ДИМАНОВА
  • превод: ЛЮБОВ КОСТОВА

Премиера: 23-ти януари 2010 г.


(C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23330