Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 
 съвместно с Театър "Иван Димов" - Хасково

УМИРАЙ ЛЕСНО!?
от МАТЕ МАТИШИЧ

Двама сезонни работници в бленувана Германия. Не са се връщали вкъщи от години. Обитават общо сутеренно помещение и кроят планове какво да сторят, за да получат пенсии в евро. Цонко е решил да инсценира своята смърт. Така жена му като вдовица ще получи неговата европейска пенсия, която ще обезпечи приличен живот и за двамата. Остава да пропътува до дома затворен в собствения си ковчег...
 • режисура: КРИКОР АЗАРЯН
 • участват: ТОДОР КОЛЕВ и ВАЛЕНТИН ТАНЕВ
 • сценография: ВЕЧЕСЛЕВ ПАРАПАНОВ
 • музика: СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ
 • костюми: ВЕЧЕСЛАВ ПАРАПАНОВ
 • превод: ДОБРИНКА СТЕФАНОВА

Отзиви:
 • „Цонко и Маринко фриволно и безцеремонно, като в мач на пинг-понг, нищят темата за смъртта, която на Балканите открай време звучи почти майтапчийски. Те с кеф пеят и танцуват в мазето – общия гроб на бъдещето им, но това никак не е тъжно. Може би защото двамата актьори перфектно владеят изкуството да правят театър”.
  Албена Атанасова – в.”Стандарт”;

 • „Какво може да хрумне на двама хърватски гастарбайтери в Мюнхен, неистово затичани към родината, само че без документи за самоличност? Поетът Цонко и алкохоликът Маринко са абсолютен аут – извън обществото и с прехапан живот. Логиката на поета е в крак с целия заобикалящ абсурд: щом демокрацията дойде, значи родината ни иска, но как да идем там без пенсия и без документ?”
  Патриция Николова – в.”Сега”;

 • „Крикор Азарян е построил спектакъла си не само в стила на черната комедия, но и умело е предизвикал най-абсурдните и най-човешките реакции у двамата актьори, които, провокирани от обстоятелствата, се впускат в лудешки измислици, перипетии и взаимоотношения, които наистина превръщат представлението в „свирепа комедия”. Това, с което представлението най-много ме подкупи, е способността на автора да говори за драматични и, бих казал, дори трагични събития с типично балканско чувство за хумор, споделя Крикор Азарян”.
  Светлана Панчева – в.”Дума”

  Премиера: 29 януари 2005 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23246