Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ТРИ ДЪЖДОВНИ ДНИ
от РИЧАРД ГРИЙНБЪРГ

ТРИ ДЪЖДОВНИ ДНИ – загадка скрита в страниците на тайнствен дневник, история за приятелството и измяната, за изневярата и изпепеляващата страст.

ТРИ ДЪЖДОВНИ ДНИ… там някъде в пороя… в Ню Йорк… трима души в миналото… трима души днес… една съдба… една тайна…

ТРИ ДЪЖДОВНИ ДНИ – пиеса за несбъднатите очаквания, за неочакваните последствия от нашите постъпки, от съкровените ни чувства.

Пиесата на Грийнбърг е ”смешна и хаплива, и дълбоко откровена относно заблудите на романтичните ни въжделения.”
Лос Анджелис Таймз

Грийнбърг е ”майстор-разказвач, пиесите му са истинско удоволствие за зрителя.”
Ню Йорк Дейли нюз

Ричард Грийнбърг е автор на над 25 пиеси, сред които "Виолетовият час", "Живот под вода", "Нощта и нейните звезди", "Най-сетне ура", "Американският план". Драматургът е роден през 1958 г. в семейство от средната класа в Ийст Медоу, близо до Ню Йорк - любимият му град, на фона на който се развиват повечето му сюжети. Завършва с отличие английска литература в Принстънския университет и по-късно специализира драматургия в Харвард и Йейл. Носител е на наградите "Опенхаймер" и ПЕН/Лаура Пелз", а през 2003 г. получава най-престижната театрална награда в САЩ "Тони" за бродуейския хит "Изведи ме".
Пиесата "Три дъждовни дни" е номинирана за "Пулицър". Първата й постановка е осъществена в "Манхатън тиътър клъб" през 1997 г. и за броени дни се превръща в събитие на сезона. През 2006 г. Джулия Робъртс избира заглавието, за да направи своя дебют на Бродуей заедно с театралните звезди Пол Ръд и Брадли Купър. През 2008 г. две от смятаните за най-успешни постановки на "Три дъждовни дни" се появяват на сцените на "Пъблик тиътър" в Сиатъл и "Аполо тиътър" в Лондон.
Ричард Грийнбърг, както и пиесата му "Три дъждовни дни" се представят за първи път в България на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев".
 • режисура: ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ
 • участват: КОЙНА РУСЕВА, МАЛИН КРЪСТЕВ,ЗАХАРИ БАХАРОВ и ГЕОРГИ ДОНЧЕВ
 • сценография: ЕЛЕНА ИВАНОВА
 • превод: ХАРАЛАМПИ АНИЧКИН

Награди:
 • ЗАХАРИ БАХАРОВ - награда "Аскеер" 2009" за поддържаща мъжка роля;
 • МАЛИН КРЪСТЕВ - номинация "Аскеер" 2009" за главна мъжка роля.

  Отзиви:
 • "Три дъждовни дни" е смешна и хаплива история за приятелството и измяната, за изневярата и изпепеляващата страст, и разбира се, за любовта. Всичко се случва в едно архитектурно ателие в Манхатън и сред жалките му останки 30 години по-късно. Причина за връщането във времето е неистовото желание на един от героите да узнае какво се е случило в младите години на родителите му”.
  Албена Атанасова, в. „Стандарт”;

 • „Зад енигматичното заглавие „Три дъждовни дни” се крие много добра работа на целия екип, създала спектакъл, който може да се гледа отново и отново – истински свеж полъх за театралната сцена и стандарт за стойностно представление”.
  Гергана Стойчева, в. „Словеса”;

 • „Журито на Академия "Аскеер" реагира светкавично тази година и само броени дни след премиерата на "Три дъждовни дни" в Театър 199 "Валентин Стойчев" номинира Захари Бахаров и Малин Кръстев за награди. За ролята си на Пип в пиесата на Ричард Грийнбърг Зарко ще се състезава в категорията за "Поддържаща мъжка роля", а Малин Кръстев - за водеща за образите на Уокър/Нед”.
  Мери Цветкова, в. „Монитор”;

 • „Ню Йорк, притихнал със затаен дъх в очакване на нов дъжд… „Три дъждовни дни” изгражда наситен с хумор и ярка атмосфера портрет на Съединените щати през изминалия век”.
  Светлана Панчева, в. „Дума”.  Премиера: 10.03.2009 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23341