Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

СИН ПОРТОКАЛ
от ДЖО ПЕНХОЛ

Съвременният свят е обсебен от търсенето на разковничета за какво ли не. Всяко лъскаво списание и всяко сутрешно телевизионно шоу отделят значително внимание на теми от рода на ”Магията на пирамидите”. Отдавна вече подобни въпроси не се считат за запазено поле на езотериката. Науката сериозно е запретнала ръкави да ги преосмисли и приложи за доброто на човека.
Психиатрията и психологията не изостават. За да се избави пациентът от токсичните лекарства, от безкрайните словесни мъки в кабинета на разсеяния терапевт… е необходим нов подход в тази област. Окуражават ни да ходим сред природата, да практикуваме любимия си спорт... Има и други подходи. Хомеопатия, кристалотерапия, акопунктура, аромотерапия, всевъзможни масажи, цветодиагностика и цветотерапия.
Концепцията за въздействието на цветовете е разработена за първи път от Йохан Волфганг фон Гьоте. Той доказва, че предпочитаните от човек цветове дават представа за моментното му състояние.
Ето един кратък тест за Вас, уважаеми зрители на „СИН ПОРТОКАЛ”. Помислете в какъв ред бихте поставили за себе си цветовете оранжево и синьо.
Първият цвят, който си намислихте, характеризира Вашето емоционално състояние в момента, а вторият – Вашата личност по принцип.
Направете своите изводи.
Оранжевият цвят действа много меко, влиянието му е топло и възбуждащо. Той е свързан със стремежа към самоутвърждаване. Но в същото време, онези които са прекомерно вкопчени в него, са повърхностни, имат неустойчиви интереси и постоянна потребност от нови занимания.
Синият цвят символизира постоянство, упоритост, настойчивост, преданост. Хората, които го предпочитат, се стремят към ред и дисциплина, но са склонни да бъдат раздразнителни и мнителни.
Какъв портокал сте Вие?

"Една психиатрична клиника,
един експеримент
и
трима герои
разкриват тайните за границите на нормалното.
Абсурдната комедия на съвремието и забавният текст на автора ни оставят ”вкусното” усещане за бързата смяна на полюсите в човешката въртележка; за противовесите: нормално/ненормално, синьо и оранжево. Текст, който задава много въпроси за човешкото ни ”днес”, усилва вибрациите на разбитите ни нерви, истеричния смях и по детски чистата любов. Игра на въображението. В битката за отстояване на ”нашата” истина непримиримата ни ярост замъглява собствения ни човешки облик и води до едно: до крайности… Днес ненормалното е норма. Разумът – табу.
Приятно гледане и внимавайте: човекът пред Вас не винаги е толкова ”нормален” за колкото се представя и Вие не винаги изглеждате толкова ”ненормален” за колкото се мислите. Все някъде има сини портокали и… слава богу!"

Съни Сънински


ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 120 МИНУТИ.
 • режисура: СЪНИ СЪНИНСКИ
 • участват: СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ, НИКОЛАЙ ВЪРБАНОВ и СТОЯН АЛЕКСИЕВ
 • сценография: ВЕЧЕСЛАВ ПАРАПАНОВ
 • музика: ТОДОР СТОЯНОВ
 • превод: АННА ХРИСТОВА

Отзиви:
 • "Младите и симпатични разпоредителки в Театър 199 "Валентин Стойчев" са костюмирани като медицински сестри за премиерния спектакъл "Син портокал". Идеята е на режисьора Съни Сънински. Той поставя за първи път у нас абсурдната комедия, смятана за най-успешната пиеса на британеца Джо Пенхол /1967/, отличена с наградата на Асоциацията на британските театрални критици, "Лорънс Оливие" за най-добра британска пиеса и др."
  Пенка Момчилова, БТА;

 • "Заглавието на премиерния спектакъл на Театър 199 "Син портокал" само на пръв поглед е оксиморон като "дървено желязо". Защото в шантавата черна комедия на британеца Джо Пенхол, реализирана за пръв път у нас от режисьора Съни Сънински, невероятните взаимно изключващи се състояния съжителстват и преливат едно в друго по най-естествен начин. С бясно темпо героите жонглират с нормалност и лудост /о, пардон, според един от тях подобно понятие не е коректно - да го заменим с личностно разстройство!/, с разум и чувства, с практицизъм и милосърдие, така че миниатюрната сцена на театралното мазе аха да се взриви от енергията на актьорите Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев и Николай Върбанов."
  Ирина Гигова, в "Новинар";

 • "... В нова светлина се изявява Стефан Вълдобрев, който не бяхме гледали в ролята на тъповат, недодялан и малообразован тип от предградията, който само гледа как по-бързо да се измъкне от лудницата... Такава вихрушка от енергия завихря Алексиев на сцената, че чак изненадва феновете си, които са свикнали да го гледат в по-умозрителни и философски роли."
  Мариана Първанова, в "Монитор";  Премиера: 30 септември 2011 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23320