Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

САМОТНИЯТ ЗАПАД
от МАРТИН МАКДОНА

В незабравим момент в края на пиеса от готическокомичната Трилогия за Лийнан от Мартин Макдона един от героите виновно промърморва: “Това никак не е смешно“. Лаконична реплика, която обаче отеква като шамар в съзнанието на зрителя. Сякаш, след като ни е шокирал и разсмивал в продължение на цялата история с убийства, разврат, нелепости и неадекватност, авторът задава въпроса: Кога ще престанем да се маем, кога ще спрем да се смеем, кога най-сетне ще започнем да мислим и да чувстваме?
Често се твърди, че най-присъщият жанр в ирландската литература е трагикомедията. Но в случая с драматургията на Макдона комедията и трагедията са така силно преплетени, че се превръщат в обща сплав от неразличими нишки. Пиесите му са смайващо развлекателни, но често се превиваме от смях и едновременно от болка. В тях семейството е нещо изродено, общественият ред е в пълен хаос, моралът е потънал в дълбоко блато. Героите са силно озадачени от реалността. Това ги прави колкото комични, толкова и демо-нични. Защото освен наивни, те често са и безжалостно брутални...

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 110 МИНУТИ.
 • режисура: ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ
 • участват: ИВАЙЛО ХРИСТОВ, МАЛИН КРЪСТЕВ, НИКОЛАЙ ЛУКАНОВ и МИЛА ЛЮЦКАНОВА
 • сценография: МИРА КАЛАНОВА
 • превод: МАТЕЙ ТОДОРОВ

Награди:
 • ИВАЙЛО ХРИСТОВ - награда "Аскеер" 2014 за главна мъжка роля;
 • МАЛИН КРЪСТЕВ - номинация "Аскеер" 2014 за главна мъжка роля;
 • "САМОТНИЯТ ЗАПАД" - номинация "Аскеер" 2014 за най-добро представление.
 • ИВАЙЛО ХРИСТОВ - награда за актьорско майсторство "ЛЮБИМЕЦ 13";
 • МАЛИН КРЪСТЕВ - награда за актьорско майсторство "ЛЮБИМЕЦ 13";

  Отзиви:
 • „Тя може да бъде определена и като трагикомедия, а зрителите с усет за черен хумор ще се пръснат от смях от първата до последната сцена.”
  vesti.bg;

 • “Ако не беше блестящият хумор, остроумният диалог и прекрасната игра на Ивайло Христов (Коулман), Малин Кръстев (Валийн), Николай Луканов (отец Уолш) и младата Мила Люцканова (Гърлийн), тази история можеше да ви загорчи дотолкова, че да не успеете да понесете безумието на случващото се. Благодарение на добрата работа на екипа смисълът на пиесата шамаросва сред смях и възторжени аплаузи.”
  Кремена Димитрова, edna.bg

 • “Изключително сложни, ролите на зловещите братя Коулман и Валийн - болезнено самотни, но смешни в чудовищно изкривената си логика - са блестящо изпълнени от Ивайло Христов и Малин Кръстев. Водени от интелигентната режисура на Владимир Люцканов, двамата придават на образите си интересен бекетов оттенък - едновременно демоничен и с палячовски елемент - който ги прави изключително абсурдни като типажи.”
  Патриция Николова, sofialive.bg;

 • “Не само не случайно, но абсолютно заслужено, постановката на „САМОТНИЯТ ЗАПАД” на една друга камерна, но отдавна утвърдена и високопрестижна сцена – Театър 199 „Валентин Стойчев”, е номинирана тази година за три статуетки „Аскеер”.”
  Борислав Костурков, blitz.bg;

 • “Започвам отзад напред, но първо ще кажа - една от най-хубавите премиери на изминалия сезон и задължително представление за почитателите на Мартин Макдона!
  (…)Абсурдна и смешна, тази история е отвъд всякакви граници – литературни, религиозни и географски. Просто е изиграна добре и си струва да се види. Какво повече.”
  Елица Павлович, momichetataotgrada.com  Премиера: 21 юни 2013 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23237