Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ХАОС
от МИКА МИЛЯХО
премиера -
22 октомври 2019 г.

постановка МАРИЙ РОСЕН
с участието на ЙОАНА БУКОВСКА-ДАВИДОВА, ЕЛЕНА АТАНАСОВА, РАДИНА ДУМАНЯН
ФЕРМАТА НА ЖИВОТНИТЕ
по ДЖОРДЖ ОРУЕЛ
премиера -
10 февруари 2020 г.

постановка ДЕСИСЛАВА ШПАТОВА
с участието на СНЕЖИНА ПЕТРОВА и ВИРДЖИНИЯ СЪБЕВА, ИВОНА МАВРОВА, СТАНИМИР МИХАЙЛОВ, ТОДОР АТАНАСОВ
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

РИБАРЯТ И НЕГОВАТА ДУША
по ОСКАР УАЙЛД

“Хората сега гледат на живота като на хазартна игра. А животът не е игра. Животът е тайнство. Неговият идеал е любовта. Неговото пречист- ване – жертвата”.

Оскар Уайлд


ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 100 МИНУТИ.
 • режисура: МАРИУС КУРКИНСКИ
 • участват: ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, АНА ПАПАДОПУЛУ, РАДЕНА ВЪЛКАНОВА и ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ
 • сценография: ПЕТЯ СТОЙКОВА
 • костюми: ПЕТЯ СТОЙКОВА

Награди:
 • РАДЕНА ВЪЛКАНОВА - ІІ-ра награда за женска роля на Международния фестивал на малките театрални форма - Враца 2005

  Отзиви:
 • „Четирима млади, до един красиви актьори са възприели като свои режисьорските идеи и на сцената раздават вдъхновено, без остатък целия талант, цялата енергия, на която са способни. Душата им сигурно е „извадил” Куркински, но се справят отлично”.
  Таня Кондакова – в.”Седмичен труд”;

 • „Спектакълът на Мариус Куркински е наистина завладяващ не само с въпросите, които поставя, но и със страстта, с която е разказан и изигран текстът на Оскар Уайлд. Представлението се разгъва едновременно като разказ и като сценична визия, в която сценографията на Петя Стойкова и музикалното оформление на Мариус Куркински взаимно се допълват в стремежа да се постигне разполагането на вътрешното преживяване във фантастичната форма на недосегаема, чиста, съвършена приказка”.
  Светлана Панчева – в.”Дума”;

 • „Красиво-свенлива приказка за възрастни, в която рибарят е всеки от нас в своето време, своето място, своята лодка, своето море”.
  Патриция Николова – в.”Сега”;

 • "И най-добрият разказвач не може да пресъздаде историята в спектакъла „Рибарят и неговата душа” на Мариус Куркински по Оскар Уайлд. Сам Kуркински, колкото и да се опитваше да я разкаже или напише, не успя. В замяна на това е успял да направи едно наистина зашеметяващо представление заедно с младите актьори, с които работи доста отдавна, но които едва наскоро нарече „моята трупа” – ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, АНА ПАПАДОПУЛУ, РАДЕНА ВЪЛКАНОВА, ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ. Сценичната версия на приказката на Уайлд, подготвена от Куркински, е подчинена перфектно на законите на драмата – на разума, но и на емоциите – защото историята, която се развива в спектакъла, е метафора, в която всеки се потапя и пресъздава собствения си живот”.
  Светломира Димитрова – в.”Политика”;

 • „Чистите линии на приказния сюжет, изтеглени на сцената от Мариус Куркински, се превъплъщават в чиста притча, тревожно питаща може ли любовта да търси съперничество с божествената. Не е ли винаги тя част от божествената? – пита от сцената Мариус Куркински”.
  Виолета Дечева – в.”Култура”;

 • „Куркински повежда зрителя на пътешествие в две посоки – навън, следвайки фабулата и навътре в собствените му духовни светове. В името на любовта Рибарят пропъжда душата си. Осъдена на изгнаничество, тя успява да се върне в тялото, но с цената на погубената си невинност. Хармонията, чистотата се възстановяват миг преди смъртта”.
  Ориета Антова – „Литературен вестник”

  Премиера: 4 декември 2004 г.


 • (C) 2003-2020 Theatre 199; VISITORS#323015