Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
НАШИТЕ ЖЕНИ
от ЕРИК АСУС
премиера -
27 юни 2021 г.

с участието на КОНСТАНТИН ИКОНОМОВ, ГЕОРГИ СПАСОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ
ГОСПОДИН НОЩ
от ЯНА БОРИСОВА
премиера -
27 и 28 април 2021 г.

постановка СТИЛИЯН ПЕТРОВ
с участието на ВЕСЕЛИН МЕЗЕКЛИЕВ, ЙОРДАН РЪСИН, ДЕНИЗА ПАВЛОВА
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ПУХЕНИЯТ
от МАРТИН МАКДОНА

Яка музика. Ярко осветено помещение за разпит. Бюро с купчина папки. ПУХЕНИЯТ започва с трясък! Ако не беше пиеса, а сън, може би щеше да бъде такъв: Вървиш. Все по-навътре и по-надълбоко в митична гора. Изведнъж се препъваш в нещо. Ковчеже! Ковчежето – дървено, тъмно, с надпис: ”Човешката тайна”. Но къде е ключето? Предстои приключение. Обикаляш земята надлъж и нашир. Тибет, Тимбукту, Лос Анджелис, Дъблин. Надничаш в прозорци и книги, и в Гугъл. Осъзнаваш – светът е зловещ. С акваланг в морето се спускаш, летиш с дирижабъл. Пътуваш във времето също. И срещаш крале, философи, покойници, влюбени, питаш пророци за златния ключ. Накрая попадаш в своето детство. Там, под възглавка от приказки мрачни, напипваш… ключе. Отключваш ковчежето, бавно капака повдигаш. А вътре – човешката тайна, наречена просто: ВЪОБРАЖЕНИЕ.

ПУХЕНИЯТ е свят не насън, не наяве, а ”натеатър”, светът сега. Едновременно човешки… и кошмарен. ПУХЕНИЯТ завършва с трясък!

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 150 МИНУТИ С АНТРАКТ.
 • режисура: ЯВОР ГЪРДЕВ
 • участват: ПЕНКО ГОСПОДИНОВ, МИХАИЛ МУТАФОВ, СТОЯН РАДЕВ, НИКОЛА МУТАФОВ и СТЕФАНИ СТОИЛОВА
 • сценография: НИКОЛА ТОРОМАНОВ
 • музика: КАЛИН НИКОЛОВ
 • костюми: НИКОЛА ТОРОМАНОВ
 • превод: ИСКРА НИКОЛОВА

Отзиви:
 • „Провокативен, напрегнат и силно напоен с черен хумор.”
  Марияна Първанова, в. "Монитор";

 • „Пухеният е първата постановка на Макдона, която Явор Гърдев поставя у нас. Страхотната режисура и невероятната игра на варненския актьорски състав правят постановката една от най-добрите играни в момента. Тя е едновременно топла и остра, поставя ни в прегръдка, в която не знаем дали ще се стоплим или задушим. Пухеният е като стъклен памук мекотата му реже и оставя следи. Не можем и да пропуснем феноменалната актьорска игра на варненски актьори – Стоян Радев (незаслужено неизвестен в столицата, според много варненци – най-добрият варненски актьор), Пенко Господинов и Михаил Мутафов.”
  Емилия Найденова и Мартин Янков, podmosta.bg;

 • „Пухеният", както всеки друг опит на Гърдев, е предизвикателство не само към сетивата, но и към поведението на зрителя - той е принуден да преживява отстрани най-ужасните падения на човека, без да има какво да направи, освен да се смее на абсурдния черен хумор. Досущ като удоволствието да чешеш раната, когато те боли най-много.
  Демиан Рокосовски, Stand.bg;

 • „Страхотната режисура на Явор Гърдев и невероятната игра на варненския актьорски състав гостуват в Театър 199. А самата пиеса е една неочаквана комбинация между синята лампа и магията на детските приказки.”
  Лили Калицина, momichetataotgrada.com;

 • Пенко Господинов, Михаил Мутафов, Стоян Радев, Никола Мутафов са пестеливи, точни и въздействащи с всеки жест. Внушават истински драматизъм, без истерия. Драмата се случва сякаш мимоходом. Злото вече е банално. Катастрофите – всекидневие.
  Лора Трайкова, teatri.bg  Премиера: 15 и 16 октомври 2011 г.


 • (C) 2003-2021 Theatre 199; VISITORS#571168