Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ТИГЪР И ДРАКОН
от ЙОАНА МИРЧЕВА
премиера -
15 октомври 2022 г.

моноспектакъл на ОВАНЕС ТОРОСЯН
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ОТВОРЕНА БРАЧНА ДВОЙКА
от ДАРИО ФО и ФРАНКА РАМЕ

Пиесата избрах заради връзката между актьор и зрител. Тя е едно дълбоко признание, че каним хората да се насладят на актьорското изпълнение. Предлагаме различни видове игра. От атрактивно публичната до затворената, строго психологическа комуникация. Подходът на екипа към пиесата и играта е такъв: ”отворена брачна двойка” – защо? Защо е необходимо една брачна двойка да е отворена? Това не е ли поредният триумф на човешката капризност и своеволие в изобилието от всякакви други възможности? Къде остава любовта? Къде е свързването на двама души чрез венчаване?
Докато играта между съпрузите е още весела и неангажираща, така ще играят и актьорите. Строг атракцион на чувствата. Но когато болката и мъката протегнат ръце към тяхната уж безобидна забава – изпълнението на ролите ще се отправи към интимна, откровена истинност.
Няма отворени брачни двойки. Има само двама.
Авторите надскачат проблема с театрални способи. Темата е само средство за театър. Едно поредно уродливо явление, като отворената брачна двойка, е само причина за театър, за извисяване. Колкото и да се опитват да се вълнуват от любовната трагедия, Дарио Фо и Франка Раме не могат да скрият, че я използват най-вече за нова пиеса, нова игра, за ново създаване на театър. Ето това е утеха за братството на актьорите и живата публика.

Мариус Куркински


ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 90 МИНУТИ.
 • режисура: МАРИУС КУРКИНСКИ
 • участват: РЕНИ ВРАНГОВА, ВЕСЕЛИН АНЧЕВ и КОНСТАНТИН ИКОНОМОВ
 • сценография: ПЕТЯ СТОЙКОВА
 • музика: ЕМИЛИЯН ГАЦОВ
 • превод: ХУБЕН СТОЙНОВ

Отзиви:
 • „Рени Врангова и Веселин Анчев са чудесен, добре сработен екип, който няма да ти позволи никакво разсейване. И ще те прекара през целия регистър от чувства и състояния.
  Колкото до това дали формулата „Отворена брачна двойка“ работи, никой няма да ти даде готов отговор, нито ще ти размахва пръст пред носа. Но Мариус Куркински е категоричен, че в брака другите са излишни. И преди, и сега.”
  Оля Стоянова, "Арт пътеводител";

 • Полемичният заряд на текста, често влизащ в пряка комуникация с публиката, балансирането му на ръба между фарс и гражданска ангажираност, между закачка и обвинение, до болка пасва на атрактивния „форсмажорен” стил на Мариус като режисьор. И той с видимо удоволствие (и не за пръв път) отстоява позицията, че любовта е за двама – тук егоизмът и всеядността са пагубни, а заложената у човека ревност проваля и най-либералния на теория „семеен проект”.
  Ирина Гигова, в. "Новинар";

 • „Брак, брачна двойка, двойка, Куркински. Това са обърканите, но чистосърдечно показателни тагове на сайта на bTV към интервю на Мариус Куркински от 6 май тази година. Какво се разбира от тях? Със сигурност, че през 2010-а има нещо, което свързва името Мариус Куркински с брак и брачна двойка в интернет пространството. Спокойно, актьорът-режисьор не е променил гражданския си статус. Но пък е заел сериозни граждански позиции относно нарушените права на жените, встъпили в брак с мъж, който им изневерява, а те от своя страна са в страшна дилема – дали и те да не изневерят. С тази "актуална" за съвременното общество драма се занимава спектакълът му "Отворена брачна двойка" в "Театър 199". Комедия, писана през 1983 г. от Дарио Фо и съпругата му Франка Раме. В нея актьорите Рени Врангова и Веселин Анчев се раздават до троха.”
  Гергана Пирозова, в. "Капитал"  Премиера: 5-ти май 2010 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#34365