Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ОБЛОГЪТ НА ПАСКАЛ
от ХУАН МАЙОРГА

Една толкова човешка история, разказана безкрайно любопитно и красиво от гледна точка на... най-добрия приятел на човека - кучето! в нея се разкриват нашите мечтания за по-различен живот, но също и нелепите ни, жестоки и смешни борби в света, в който постоянно се лутаме между плахата вяра, че има ред във вселената и агресивното съмнение, че хаосът контролира нашите съдби. Кое от тези усещания ще надделее в неспокойните ни времена, на кое да заложим? "ОБЛОГЪТ НА ПАСКАЛ" ще ви разкрие своята тайна перспектива.

Пиесата "ОБЛОГЪТ НА ПАСКАЛ" е най-известната творба на съвременния испански драматург Хуан Майорга, носител на множество изключително престижни награди в родината си и по света. Постановката на Атанас Атанасов се отличава с въобажението и замаха си. Сценичната среда на художника Петя Стойкова и композитора Петър Радевски е изградена блестящо. А актьорите Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Свежен Младенов, Йордан Биков и Константин Икономов изпълняват ярки, предизвикателни роли, които се оценяват еднакво високо както от театралната критика, така и от нашата публика.

„Аз съм трагичният герой на тези мрачни времена… свободата на злото зависи от моята изстрадала душа… Казано е, че злото не може да победи, но злото може да победи… Смъртта може да победи… Гробището е единственото, което гарантира Вечния мир… Няма друг мир освен онзи, който си извоюваме…”
Хуан МайоргаЗа себе си вече зная – „никога досега кучето не е било толкова нужно…” И се моля в мигове на слабост и сила: „Боже, дай някой ден любов да надделее…”
Атанас Атанасов

 • режисура: АТАНАС АТАНАСОВ
 • участват: ДАРИН АНГЕЛОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, СВЕЖЕН МЛАДЕНОВ, ЙОРДАН БИКОВ и КОНСТАНТИН ИКОНОМОВ
 • сценография: ПЕТЯ СТОЙКОВА
 • музика: ПЕТЪР РАДЕВСКИ
 • превод: НЕВА МИЧЕВА

Отзиви:
 • „Облогът на Паскал” – рецепта за Икари и Аскеери… Една прекрасна метафора за ежедневната житейска битка, която водим всички ние. Фантастична алегория за сложния избор, който сме принудени да правим, за тънката граница между цинизма и практицизма, между предателството и приятелството, между идеализма и верността”.
  Мариана Първанова, в. „Монитор”;

 • „Тази любопитна театрална игра - хора играят кучета, които са носители на типове човешко поведение - е прелестна и предизвикателна. Актьорите имат сложната задача да изградят индивидуалност в затворена ситуация. Интригата се върти около емоционални размишления за жертвоприношението на душата, за злото и свободата, за демокрацията и мечтата… В задочен диалог между животни и човек изплува истината за това, че “няма друг мир, освен онзи, който си извоюваме”. И когато сценичните маски са паднали, публиката разбира, че злото не може да победи, ако някой не изпълни дълга си. Имайте мъжеството да използвате собствения си ум, е посланието на спектакъла”.
  Богдана Костуркова, в. „Труд”;

 • „Куриозният на пръв поглед разговор на кучета, попълващи въпросници, с помощта на Кант и Паскал се превръща в задочен философско-политически диспут между животното и човека, между човека и Бога. „Свободата на злото зависи от моята изстрадала душа. Казано е, че злото не може да победи, но злото може да победи” – казва един от персонажите на Майрога. На този абсурден състезателен ринг всичко би могло да е относително: дали идеалите и действията на героите антитерористи по нещо не напомнят терористите, дали не е прекалено тънка границата между добрите и лошите... Може би всичко зависи от ръката, която държи веригата”.
  Ирина Гигова, в. „Новинар”;

 • „Постепенно, като пеперуди, които се измъкват от какавидата си, водени от копринената нишка на облога на Паскал, и кучетата, и човекът се приближават до човешкия облик. Който, разбира се, не изключва черти като малодушие, интригантство и страх. Но запалва искрите хуманност, които все по-често откриваме в кучешките, вместо в човешките очи. Именно на трансформацията на човечността и човешкото е спрял вниманието си режисьорът Атанас Атанасов”.
  Гергана Стойчева, в. „Словеса”.  Премиера: 27.06. 2009 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23359