Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

КЪСМЕТ ПО ДЯВОЛИТЕ
по текстове на ДЖАК КЕРУАК и ЧАРЛЗ БУКОВСКИ
от АТАНАС БОЯДЖИЕВ, БОГДАНА КОСТУРКОВА

В един бар някъде в Америка. Влизат и излизат хора. Всякакви. Вечер барът е пълен с думи, със смях, с музика. С всякакви звуци. Текат спорове. Разменят се вицове. Някой филосфства на висок глас, докато слушателят му незабелязан се е измъкнал за да повърне в тоалетната. Проститутка се опитва да забърше някого. От джубоксът звучат Луи Армстронг, Чарли Паркър, Дизи Гилеспи... Там сред шумната нощ, двама самотници мълчаливо пият, хвърлят премрежени погледи и едва загатнати усмивки към сръчната бараманка зад плота. Друг път, тълпата я няма, няма глъч, само двамата самотници седят. Пият уиски, цедят спомените си, общуват в стихове!... Ако някой друг случайно влезе, те ще го огледат и ще изберат какви да бъдат за новодошлия – клоуни или пък разбойници. Ако е жена с тъга в очите, те ще се превърнат в съперници, единият ще опита с нежност и внимание да я привлече, а другият – със сила и с хитрост. Може би, по-късно, когато влезе друга, тези двамата ще разменят ролите си. И така нататък. А когато са сами отново, наливането продължава, ту в едната чаша, ту в другата; уиски, бренди, бира. И отново – спомени, мечти в облак от тютюнев дим и саксофон, китара, контрабас и барабан... Времето тече, но то край тях не отминава, тези двамата го поглъщат с всяка глътка алкохол и го отрязават във въображението ни.
В „КЪСМЕТ ПО ДЯВОЛИТЕ“ зрителят надниква в бара и в сърцата на тези герои, които пият, спомнят си, смеят се и тъгуват в тютюневия дим, сред звуците на музика и скрибуцането на небесни сфери.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 85 МИНУТИ.
 • режисура: ИВАН УРУМОВ
 • участват: ГЕОРГИ КАДУРИН, ПЛАМЕН СИРАКОВ, МАРИАНА МИЛАНОВА и АНДРЕЙ ВЕЛКОВ
 • сценография: ПЕТЬО НАЧЕВ
 • музика: ХРИСТО ЙОЦОВ

Награди:
 • "КЪСМЕТ ПО ДЯВОЛИТЕ" - награда за най-добър спектакъл на Зимния театрален фестивал "Сцена, палитра, слово" - Пловдив 2013

  Отзиви:
 • “Ако частица от Америка може да се случи в София, тя би звучала като този спектакъл – с текстовете на Керуак и Буковски и с джаза.”
  Елица Павлович, momichetataotgrada.com;

 • „Всичко във всяка една минута е променлива величина в живота на двамата бунтари, които публиката аплодира в очаквано ярките изпълнения на Георги Кадурин и Пламен Сираков, отбелязващ с този спектакъл 60-годишнината си.
  (...)Лежерна само откъм "фасада", пиесата роптае срещу бездуховността и псевдоценностите, в името на които една епоха, дори да е годна да роди своите Тургеневци и Милъровци, угоднически ухажва пасмина "сръчни некадърници".
  Сабина Василева, в. "Сега";

 • Без да изследвам предисторията и предшествениците на тази пиеса, мога да кажа със сигурност: за актьорите Георги Кадурин, Пламен Сираков и Мариана Миланова това е изваждане на вътрешния багаж, трупан много години. Естествени, но и психоделични на моменти, те се потапят не само в атмосферата на бара, музиката, житейското фосфоресциране от вътрешни жажди, но и сграбчени от два полюса – приятелство докрай, магнита на Пътя, заминаването.
  Лъчезар Лозанов, в. "Българска армия";

 • „Не е случайно и това, че в Късмет по дяволите на Театър 199 именно Георги Кадурин и Пламен Сираков се срещат в текстовете на двамата битници. Преди двайсетина години драматургът Атанас Бояджиев и режисьорът Пламен Кьорленски ги събраха в постановката Нищожно количество болка (по романа По пътя на Керуак), която стана първият български спектакъл с премиера на Бродуей. Няколко години по-късно са заедно и в пиесата Един Буда, когото ще помолите за още по текстове на Буковски, когато се включва и Мариана Миланова - днес тя е не просто в играта, ами влиза под кожата на всички женски образи, от излъганата съпруга до отегчената проститутка.”
  Оля Стоянова, sofialive.bg  Премиера: 11 юли 2012 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23329