Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ЖАРАВА
от ДИМИТЪР КАБАКОВ

Пиеса за живота на една жена, родена и израстнала на дунавския бряг, отведена от съдбата в сърцето на Родопите. Попаднала в един затворен, и първичен свят, където любов и нежност се преплитат и сблъскват с омраза и жестокост, тя познава много щастие, но и много мъка. Свят, в който сенките на миналото са по-близки на обитателите му от динамиката на съвремието.
Героите на пиесата престъпват божиите и човешките закони и до края на дните си, че дори и на оня свят търсят опрощение и милост за грешките си, задават си вечните въпроси на битието и мъчително търсят разрешението им.
Всъщност това е действителността, която ни заобикаля и никога не се движи по предполагаемите от нас посоки. Тя ни издига до висините и веднага след това ни зах-върля в дълбините на ада. Дали ще обвиняваме за участта си Бога или шейтана, или ще запращаме въпросите си в безкрайното празно пространство извън земята – това е въпрос на собствен личен избор.
Останала на ръба между видимия и невидимия свят, героинята на пиесата – Атидже, се опитва да събере разпилените късчета спомени от онова, което е било. Не го ли стори, завинаги ще потънат в забрава страданието и мъдростта, трупани с векове от много препатилите чеда на планината. Жаравата, по която стъпват, изгаря душите им, но ще сгрява студените нощи на потомците им, ако те протегнат ръце към нея.
 • режисура: ВЪЗКРЕСИЯ ВИХЪРОВА
 • участват: НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА
 • сценография: ЗАРКО УЗУНОВ
 • музика: АСЕН АВРАМОВ

Награди:
 • НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА - награда за женска роля на Международния фестивал на малките театрални форми - Враца 2006;
 • ЗАРКО УЗУНОВ - награда за сценография на Международния фестивал на малките театрални форми - Враца 2006;
 • НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА - награда за женска роля на Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма" - Шумен 2006;
 • АСЕН АВРАМОВ - награда за музика на Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма" - Шумен 2006;
 • НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА - награда за женска роля на фестивала на спектаклите с един актьор "BGMOT" - Габрово 2006.

  Отзиви:
 • "Жарава" на Възкресия Вихърова е ритуално-театрален знак, поредната интерпретация на пируетите на културно-етническата толерантност у нас. И същевременно е личен театър, интимно извеждащ екзистенциалната проблематика на живите... Това е първият сценичен дебют на писателя Димитър Кабаков. Оригиналът обаче, не е идентичен със сценичната адаптация, значително по-дисциплинирана като текст".
  Патриция Николова - в."Сега;

 • "С това представление Възкресия Вихърова показва в историята на една жена пресичането на ценности и културни пластове в подчертано театрализиран изказ. Тоест не търси нито етнографско-екзотично-пазаран ефект, нито извличането на спекулативната сензация от историята, нито дори дълбоко трагични внушениял То печели със смирения разказ-изповед на НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА".
  Виолета Дечева - в."Култура";

 • "Помните ли тези очи? С жив поглед, винаги готови да проникнат в хората, в нещата, в себе си. В младостта си НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА играеше всичко - от телевизионни филми до Шекспир в театъра. За такива актриси хората се питат понякога "Къде изчезна?". И се чудят защо вече не играят. Точно в това е голямата заслуга на Театър 199 - да дава сцената си на незабравими за публиката актьори... Да, изненадата се нарича "Жарава" от младия драматург ДИМИТЪР КАБАКОВ".
  Светломира Димитрова - в."Политика";

 • "Заглавието фиксира една от стихиите - огъня, който героинята сама запалва и угасва, на който безмилостно поставя своите дела. Вода, земя, въздух, етер - цялата вселенска лаборатория е събрана в монодрамата на една жена, която търси трудната пътека към собственото си духовно изцеление.ДИМИТЪР КАБАКОВ представя преди две години своя драматургичен текст на първото издание на конкурса на името на актрисата Славка Славова, организиран от Театър 199 за написване на камерна пиеса върху съвременна тематика".
  Мая Кисьова - "Литературен вестник";

 • "ИЛКА ЗАФИРОВА в "Оскар и розовата дама" и НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА в "Жарава" биха могли да бъдат гордост за всеки един театър по света... НЕВЕНА МАНДАДЖИЕВА покорява с яркия рисунък на физическото присъствие, с виртуозното композиране на мелодията на думите и жеста, с трагичното, стихийно преоткриване на гнева и потреса".
  Божидара Божинова - в."Гласове"

  Премиера: 14 май 2005 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23263