Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ГОСПОЖА КЛАЙН
от НИКЪЛЪС РАЙТ

„Няма по-уютен дом от бащината прегръдка.
И легло по-меко от майчиния скут“.
Фарааз Кази, индийски автор


Пиесата на известния английски драматург Никълъс Райт ни представя реални исторически личности. Годината е 1934-та. Родената във Виена Мелани Клайн живее в Лондон, където е водеща фигура в Обществото на британските психоаналитици. Основният принос на последователката на Зигмунд Фройд е в областта на работата с най-малките. Всичко започва когато госпожа Клайн решава да постави „под лупа“ собствените си деца. Тя детайлно ги следи как боравят с кукли, пластилин, боички. И постепенно развива теорията, че за тях основната функция на игрите не е развлекателната, а e общуването с околния свят. Така Мелани Клайн разработва революционната теория, че суперегото е налично още от момента на раждането на всеки човек.
...
Една съдбоносна късна вечер събира три жени в дома на г-жа Клайн. Освен самата ексцентрична и целеустремена дама, тук е нейната нова асистентка – Паула. Неочаквано се появява и Мелита – вече 30 годишната дъщеря на психоаналитичката, поела по професионалния път на майка си. Предстои нощ, изпълнена с взривоопасни чувства и признания. Кривата на взаимоотношенията между героините е с огромна амплитуда – от нежност, загриженост и смях към жестоки сблъсъци и обвинения. До самия бляскаво изграден, силно изненадващ край на тази история.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 100 МИНУТИ.
 • режисура: СТИЛИЯН ПЕТРОВ
 • участват: ИЛКА ЗАФИРОВА, ВАСИЛЕНА АТАНАСОВА, ИРИНИ ЖАМБОНАС
 • сценография: ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ
 • музика: ПЕТЯ ДИМАНОВА
 • костюми: ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА
 • превод: НЕДА КРИСТАНОВА

Награди:
 • ИЛКА ЗАФИРОВА - награда "Аскеер" 2015 за водеща женска роля;
 • ВАСИЛЕНА АТАНАСОВА - номинация "Аскеер" 2015 за поддържаща женска роля.

  Отзиви:
 • „Режисьорът Стилиян Петров е създал интригуващо интелектуално представление, диалогът в което мобилизира всички сетива и най-вече - аналитичния ум.”
  Сабина Василева, в. "Сега";

 • „Илка Зафирова ни зашеметява с прекрасно изиграна роля в спектакъла „Г-жа Клайн" в Театър 199. Дълго след представлението ще си припомняме жестовете и настроенията на нейната героиня - Мелани Клайн...”
  Димитър Стайков, в. "24 часа";

 • „Тръгвайки към този текст, трябва да изповядам, че влизам в „конфликт на интереси“. Не само отдавна харесвам и все повече ценя актьорските присъствия на Илка Зафирова, но имам и честта да бъда в нейния приятелски кръг. Този „конфликт“ само добавя удоволствие към задължителното заключение: с ролята на Мелани Клайн тя произвежда учебник по театър. От висша проба, трябва да се добави. Зафирова прави тук театър, който няма нужда от никакво географско, историческо или културно ситуиране, от никакви уговорки.”
  Георги Каприев, в. "Култура";

 • „Рядко смислен спектакъл, превъзходни актьорски изпълнения. Не пропускайте своя сеанс при госпожа Клайн!”
  Елица Павлович, momichetataotgrada.com;

 • “Мощната Илка Зафирова, в ролята на възрастната Мелани Клайн, раздирана от бурни спомени и съмнения, прави една от най-забележителните роли в кариерата си.”
  Патриция Николова, sofialive.bg  Премиера: 10 януари 2015 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23375