Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ВЛЕЗ В ЧАС!
по EРИК БОГОЖИЯН

ЗА БОГОЖИЯН И БАТАШОВ

ЕРИК БОГОЖИЯН е роден на 24 април 1953 г. в Уобърн, Масъчусътс в семейство на счетоводител и фризьорка. След като завършва Оубърлин колидж се премества в Ню Йорк с надеждата да пробие в богатия театрален свят на „Голямата ябълка”. Успехът, обаче, не го сполетява мигновено. Години наред той играе спорадично, а ролите, които получава са обикновено малки. Актьорът отделя все повече време в писане на текстове за театър. През 1980 г. се жени за режисьорката Джо Ан Бони. А към средата на десетилетието идват и първите по-сериозни успехи в кариерата му с постановките на негови пиеси, сред които „Истински рай”, „Новият свят”, „Къща за забава” и първият му моноспектакъл „Пиенето в Америка”.
През 1987 г. постановката на „Радиошоу” се превръща в огромен хит и текстът е номиниран за наградата „Пулицър”. Година по-късно Оливър Стоун претворява пиесата в киноверсия (с Богожиян в главната роля), която пожънва огромен успех, както в САЩ, така и по света, а на фестивала в Берлин получава престижната награда „Сребърна мечка”. През 1990 г. Богожиян пише и изиграва може би най-популярната си монокомедия „Секс, наркотици и рокендрол”, която, с участието на Андрей Баташов, се превърна в хит на Театър 199 и не е слизала от сцената му от март 1993 г. Година по-късно в нашия театър се появява и друга премиера на Богожиян-Баташов – „С глава в стената”, а през 1997 г., трета – „На живо”. Септември 2010 г. - "Влез в час!"
Сред другите по-известни пиеси на Ерик Богожиян са „Предградие”, „Бележки от подземния свят”, „Хъмпти-Дъмпти”, „Червен ангел”. Авторът е написал редица филмови сценарии, както и три романа. Участвал е като актьор във филми на Уди Алън, Робърт Олтман, Тейлър Хакфорд, Майк Джъдж, а за широката публика е известен с ролята на харизматичния Капитан Рос в дългогодишния телевизионен сериал „Закон и ред”. В момента Ерик Богожиян играе главната роля в пиесата на Стивън Адли Гиъргъс "Последните дни на Юда Искариотски" в легендарния Оф-Бродуей ЛАБиринт тиътър.
  • режисура: спектакъл на АНДРЕЙ БАТАШОВ
  • участват: АНДРЕЙ БАТАШОВ
  • превод: ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Премиера: 29-ти септември 2010 г.


(C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23226