Т Е А Т Р А Л Н И   С Ъ Б И Т И Я
ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО
от БОЙКО ИЛИЕВ
премиера -
9 май 2022 г.

с участието на НЕВЕНА КАЛУДОВА, ДИМИТЪР БАНЕНКИН, МАРИАНА МИЛАНОВА, СИЛВИЯ ПЕТКОВА
ВИНСЕНТ В БРИКСТЪН
от НИКЪЛЪС РАЙТ
премиера -
1 юли 2022 г.

с участието на МИЛА БАНЧЕВА, ЯСЕН АТАНАСОВ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ТЕОДОР НЕНОВ, КОНСТАНТИНА ГЕОРГИЕВА
Конкурс "Славка Славова" - Н А Г Р А Д И !
ЗА ЗРИТЕЛИ С ИЗИСКАН ВКУС!

 Начало 
 Театрален афиш 
 Детска програма 
 Турнета 
 Новини 
 Конкурс 
 Билети и отстъпки 
 За контакти 
 Премиери 
 Постановки 
 Творци 
 
 Театър 199 представя 

ВЕЛИКИЯТ МОМЕНТ НА КЬОНИХ
от ЯН НОЙМАН

Човек зад волана. Наближава полунощ. Небето е осеяно със звезди. Луната е нова. Пътят блести. Сребърната мантинела – също. Бялата лента между платната трепти като струна, като докрай опънатите нерви на ужасно закъснял шофьор. Край магистралата летят почти невидимите тъмни силуети на сгради и дървета. Знаците диктуват своите наставления с ритъма на метроном. Билборд изскача с безмозъчното си послание – време е за пазаруване! В далечината бензиностанция свети като крясък.
Господин Кьоних натиска до край педала на газта. Гумите свистят. Той е сам в своята кола. Сам с мислите си, сам с онези, които са го довели до този момент. До този съдбовен момент. Иска му се да се отскубне от спомените си. Да подиша спокойно. Пулса си да укроти. Но не успява. Безпощадни мисли го връхлитат и пленяват, и той им се предава. Нахлуват спомени, които толкова би искал да забрави. Една целувка неочаквана край Берлинската стена, плач на бебе, подводна тишина в градския басейн, рояк от пеперуди шарени...
Там горе звездите пулсират и Кьоних намалява скоростта. Ще спре на бензиностанцията. За да зареди и за да се разсее от нахлулите като оси в душата образи. И от звездите. А после... После той отново ще потегли... в посока на великия момент! Какъв е той? Ще разберете.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 85 МИНУТИ.
 • режисура: ВАСИЛЕНА РАДЕВА
 • участват: ЙОРДАНКА СТЕФАНОВА, ДЕНИЦА ДАРИНОВА, ПЕНКО ГОСПОДИНОВ, РОСЕН БЕЛОВ, ПЕТЪР МЕЛТЕВ
 • сценография: ЕЛЕНА ШОПОВА
 • музика: МАРТИН КАРОВ
 • превод: ГЕРГАНА ДИМИТРОВА

Отзиви:
 • „Чрез термини от космическата физика новият спектакъл на Театър 199 „Великият момент на Кьоних“ обективизира човешката съдба или онова, което ни се случва, докато си правим други планове. Големият взрив, разтърсил вселената на един редови учител по физика, е онзи миг, в който целият му живот бива компресиран, за да мине през съзнанието му и пред очите на зрителите, налагайки равносметка.”
  Ирина Гигова, в. "Новинар";

 • „Остроумен текст, прецизна режисура, изключителен синхрон в актьорската игра на Йорданка Стефанова, Пенко Господинов, Росен Белов, Деница Даринова и Петър Мелтев – все достатъчно причини, поради които да осмислите вечерите си.”
  Маргарита Бойчева, delo.bg;

 • “Новата премиера в Театър 199 „илюстрира” психологизъм в действие или на „действие”, облечено в психология, изградена в стилистиката и на новинарска емисия, и на телевизионно риалити, и на камерен театър, с елементи на трагизъм.”
  Ориета Антова, kulturni-novini.info;

 • “Режисьорът Василена Радева е вложила огромна енергия да направи този текст вертикален, като сглоби в единна цялост персоналната история на индивидуалния крах с глобалната катастрофа.”
  Патриция Николова, sofialive.bg;

 • “Пиесата е любопитна предимно с това, че полага разказа за едни съвсем обикновени хора и техните преживявания в контекста на най-грандиозната и вълнувала хилядолетия наред човечеството история - историята за Големия взрив.”
  Сабина Василева, в. "Сега";

 • „Рядко отправям апели и не се чувствам в свои води затова ще прибягна до реплика от представлението. „Махнете слушалките, изплюйте дъвките“ и отидете да гледате „Великият момент на Кьоних“ в театър 199.”
  Виктория Димитрова  Премиера: 21 април 2015 г.


 • (C) 2003-2022 Theatre 199; VISITORS#23204